Hoe zetten we onze bindingen op een Twin-Tip wakeboard


 

Om comfortabel te wakeboarden is het belangrijk dat je bindingen goed gemonteerd zijn en aangepast zijn aan je niveau. Hoe een wakeboarder op zijn wakeboard staat wordt houding genoemd. Naargelang het niveau zijn er verschillende houdingen in het wakeboarden. Zo heb je een houding voor de beginner, intermediate, gevorderde en expert

Je moet eerst bepalen met welke voet je vooraan op je wakeboard wilt staan. Als je dit niet weet kan je dit heel makkelijk uitzoeken. Ga met beide voeten naast elkaar staan en laat iemand je langs achter een duw geven zodat je je evenwicht verliest. De voet waar je je evenwicht terug mee wil herstellen is normaal ook de voet die vooraan komt te staan.

'Wakeboards' en de 'binding plates' (dit is de plaat waar de schoen op staat) hebben verschillende voorgeboorde gaten die toelaten om de positie en de hoek waarin de binding wordt gezet aan te passen. Deze hoek wordt, juist zoals in meetkunde, aangeduid in graden.

De breedte dat je bindingen uit elkaar moeten staan kan bepaald worden door in de lucht te springen. De afstand dat je voeten van elkaar neerkomen na je sprong zal meestal ook de afstand zijn van je bindingen. Dit is meestal een schouderbreedte.

Tip : Maak er een gewoonte van om, voor je het water opgaat, te controleren of je bindingen nog goed vaststaan op je board. Deze extrastap helpt letsels voorkomen.

 

Beginner - Recreatie houding

Deze houding is goed voor het leren van de diepwaterstart, voorwaarts rijden, draaien, carving en basis sprongen. De achterste binding moet redelijk ver achteraan op het board staan zodat het meeste gewicht van de wakeboarder op de achterste vin duwt, dit maakt het board gemakkelijker te controleren en te besturen.

Achterste binding - Op 0 graden op de meest achterste positie van het board.

Voorste binding - Wijst richting voorkant van het board onder ongeveer 15 á 27 graden (2 á 3 gaten van het center van de binding plate). Plaats de voorste binding op een neutrale afstand van de achterste binding.

 

Intermediate - Gevorderde houding

Eenmaal je je deel op het water hebt doorgebracht en je bekwaamheid is toegenomen kan je beginnen met je bindingen een beetje naar voor te verschuiven. Tricks hebben de neiging om makkelijker te gaan met de bindingen meer naar het center van het board. Een gecentreerde houding helpt bij spins, achterwaards rijden (fakie), oppervlalkte tricks en nog veel meer. Je doel is om geleidelijk de hoek van de voorste voet te verkleinen.

 

Achterste binding - Op 0 tot 9 graden - één gat van de achterkant

Voorste binding - Op ongeveer 18 graden - ongeveer 4 á 5 gaten terug

 

Gevorderde - Expert houding

Wanneer je op het punt bent gekomen dat je zowel voorwaarts als achterwaards comfortabel kan wakeboarden is het tijd om een meer neutrale houding te proberen. Deze houding heeft de meeste overeenkomst met je houding wanneer je op land staat, met je voeten lichtjes onder een hoek naar buiten, ongeveer zoals een eend staat. Deze houding geeft je de mogelijkheid om het zelfde uit te voeren in beide richtingen.

 

Achterste binding - Op 9 graden - ongeveer 3 gaten van de achterkant

Voorste binding - Op 9 graden - ongeveer 4 gaten van de voorkant

 

Als je nog tips hebt i.v.m. de plaatsing van bindingen op het board, laat het ons dan weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.